Pomoć Banjolučkoj biskupijiZa vrijeme nedavnoga pastoralnog pohoda banjolučkog biskupa Franje Komarice župi Skopaljska Gračanica između Bugojna i Uskoplja, župnik i župni vikar – braća Tadija i Ilija Ivoš odlučili su, u znak zahvalnosti biskupu Komarici i solidarnosti s Banjolučkom biskupijom, pokrenuti među svojim župljanima akciju prikupljanja hrane koju će darovati za potrebe Banjolučke biskupije.


Župljani su se vrlo rado i velikodušno odazvali akciji, i u samo tjedan dana prikupili tri tone hrane – uglavnom domaćih poljoprivrednih proizvoda. Biskup Komarica je tim povodom svratio 13. studenog 2011. u župu Skopaljska Gračanica kako bi zahvalio braći svećenicima Ivoš i župljanima na njihovoj solidarnosti i prikupljenoj hrani koja će uglavnom ići za potrebe nekih biskupijskih institucija kao i za potrebe sestara Družbe Misionarki Ljubavi (sestre Majke Tereze) i njihove pučke kuhinje za siromahe u Banjoj Luci.

„Da smo malo ranije najavili ovu akciju, prikupilo bi se još više hrane, ali budite sigurni, oče biskupe, da će narod iduće godine posijati još jedan red više kupusa i krumpira za napaćenu Banjolučku biskupiju, jer ovaj narod voli Crkvu i vjeruje u Božji blagoslov“, poručili su biskupu svećenici Ivoš i nastavili: „Znajte da će se iduće godine u akciju uključiti cijela Skopaljska dolina.“

Ovaj posjet biskupa Komarice braća svećenici Ivoš iskoristili su i za biskupov susret s pojedinim hrvatskim gospodarstvenicima iz Skopaljske doline koji su obećali doći u Banju Luku kako bi se našli mogući oblici suradnje i pomoći nekim socijalno-karitativnim projektima Banjolučke biskupije.

Banjolučki biskup dr. Franjo Komarica posjetio je 14. studenog 2011. u pratnji župnika i župnog vikara iz Skopaljske Gračanice vlč. Tadije i Ilije Ivoša načelnika općine Bugojno Hasana Ajkunića.

U dužem srdačnom razgovoru biskup Komarica je zahvalio načelniku Ajkuniću na pozivu za posjetom kao i na konkretnoj financijskoj pomoći koju je Općina Bugojno izdvojila za asfaltiranje ceste do župne crkve u selu Humac, u župi Skopaljska Gračanica. Biskup se zanimao i za aktualnu društveno-gospodarsku situaciju u općini Bugojno kao i za položaj Hrvata, Katoličke crkve i ostalih vjerskih zajednica u Bugojnu.

Načelnik Ajkunić je odao biskupu Komarici poštovanje za sav njegov rad oko pomirenja među narodima u BiH i liječenja ratnih rana kao i za njegov doprinos stvaranju novog društva u BiH utemeljenog na pravdi, miru i socijalnoj sigurnosti svih građana. Govorio je o svojim dobrim odnosima i suradnji s predstavnicima svih vjerskih zajednica u Bugojnu kao i o nastojanjima općinskih vlasti oko suživota i poboljšanja gospodarske situacije u općini.

Biskup Komarica je potaknuo načelnika da nastavi s izgradnjom sveukupne pozitivne klime u općini ali je istaknuo kako svima mora biti jasno da nema pomirenja i izgradnje pravedna mira u BiH ukoliko se ne riješe problemi iz nedavne ratne prošlosti koji još uvijek opterećuju cjelokupno društvo te odnose među narodima i pojedincima. Govorio je o pozitivnom doprinosu Katoličke crkve u BiH izgradnji mira i vraćanju povjerenja među narodima, posebice otvaranjem Katoličkih školskih centara te preko drugih socijalno-karitativnih projekata. Zamolio je načelnika Ajkunića da i u budućnosti bude otvoren za suradnju i pomoć mogućim budućim projektima Katoličke crkve u općini Bugojno i cijeloj Skopaljskoj dolini.

Klikom na OVAJ LINK možete vidjeti nekoliko fotografija.(TABB)