Dana 20.studenoga, 2011. u našoj župi svečano je proslavljena Svetkovina Krista Kralja. Sveto misno slavlje predslavio je dominikanac fra Drago Kolimbatović uz koncelebraciju župnika don Tadije i njegovog brata don Ilije. Župnik je na početku svetog misnog slavlja pozdravio o.p. fra Dragu istaknuvši kako je on davne 1968. godine predvodio pučke misije u ovoj župi.


U prigodnoj homiliji fra Drago je između ostaloga istaknuo kako je svetkovina Krista Kralja najmlađa svetkovina u Kaoličkoj Crkvi. Ona je nastala kad su sva zemaljska kraljevstva nestala. Naime, Krist Kralj koga danas slavimo nije došao s nikakvim oružjem. Čak je i Petra spriječio: „Tko se mača hvata, od mača i gine!“ Kraljevstvo Kristovo ne poznaje granice. Ono seže sve do nakraj zemlje. Kad je Pilat Isusa upitao je li on kralj, Isus mu je potvrdno odgovorio. Ali njegovo kraljevstvo nije od ovoga svijeta. Htio je Isus reći kako njegovo Kraljevstvo nije u granicama, nije u valuti. Legitimacija koja je Krista dovela na ovaj svijet je ljubav koju je Krist najbolje pokazao preko ljubljenog učenika Ivana. Sv. Pavao je u svom himnu iznio kako se Krist nije kao plijena držao svoje jednakosi s Bogom, nego je sam sebe oplijenio postavši poslušan do smrti na križu... . Krist je Gospodar srca ljudi koji po svojoj ljubavi nas privodi Bogu. Na koji način? Na ljubav se može samo ljubavlju odgovoriti. Pismoznanci su Isusa pitali koja je zapovijed najveća!? On je odgovorio: „ Ljubi Boga svoga svim srcem svojim i svim umom svojim. Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe.“ Na Posljednjoj večeri Krist se sam prikazuje radi nas. On izgovara riječi: „Ovo činite meni na spomen!“ On je sebe prikazao za spasenje svih nas. Zašto dolazimo u crkvu? U crkvu dolazimo na Svetu Euharistiju! Zamislite netko vas pozove na večeru. Sve pripremio, a vi ne jedete. I onda vam kaže , pa zašto sam onda pripremao, za koga?

Kad je u pitanju život, najveći zločin je pomor dječice pod majčinim srcem. Nažalost, mi još ovisimo o komunisičkim zakonima gdje je pobačaj legaliziran. Ivan Pavao II., papa je jednom zgodom rekao: „Bojmo se Boga radi ovoga velikog grijeha!“ Poštivanje života je važno zbog svijesti o našem Hrvatskom narodu. Nema naroda koji je proživio više žrtve doli Hrvaski narod! Sve bitke vođene kroz povijest željele su zatrti i svaku pomisao, svaki trag hrvatskog naroda. No, mi smo se uvijek pridigli. Bog koji je dao život, dat će i življenje. Bog nam je uvijek davao onu životnu injekciju zahvaljujući kojoj i danas živimo. Prorok Ezekiel kao da je u Duhu Kristovom rekao: „Dođite blagoslovljeni Oca mojega. Bio sam gol i odjenuste me, bio sam gladan i dadoste mi jesti... .“ Ali ima i onih kojima će reći: Bio sam gol i neodjenuste me, bio sam gladan i nedadoste mi jesti... ! Sv. Pavao je rekao: „Po Adamu svi umrijesmo, ali po Kristu svi će mo oživjeti!“ Ljubav je garancija našeg spasenja. Nisu od Boga odbačeni koji su ljubav u djela provodili. Garancija Kraljevstva nebeskog je ljubav prema Njemu, prema životu, prema bližnjemu sve do jednoga dana kada će nam Krist reći: „Uđite blagoslovljeni Oca mojega u Kraljevstvo koje vam je pripravljeno od postanka svijeta.“

Na kraju misnog slavlja župnik je zahvalio fra Dragi Kolimbatoviću koji se spremno odazvao u 87. godini života.

Fra Drago se također susreo s mladima ove župe i s pjevačima mješovitog zbora sv. Jeronima također iz ove župe, uputivši im prigodnu riječ!

 

Klikom na OVAJ LINK možete vidjeti i foografije.

zupa-skopaljska-gracanica.com