Dana 3. i 4. prosinca, 2011. našu župu je posjetio vojni ordinarij Republike Hrvatske mons. Juraj Jezerinac. Mons. Jezerinac se susreo s mladima ove župe 3. prosinca istaknuvši im lik i djelo bl. Ivana Merza koji je kao laik svojim životom svjedočio svoju katoličku vjeru žrtvom i molitvom. U nedjelju 4. prosinca predslavio je svečano nedjeljno misno slavlje u 11.00. u koncelebraciji župnika don Tadije i njegova brata don Ilije.


Na početku misnog slavlja mons. Jezerinca je pozdravio don Ilija Ivoš koji je istaknuo kako je mons. Jezerinac svjetionik svega hrvatskoga naroda i cijele domovine koji je Hrvate vjernike kao i svećenike učio kako je rodoljublje evanđeoska vrjednota.

Biskup je u prigodnoj homiliji istaknuo između ostalog kako se ova crkva lijepo izdiže na ovom brežuljku i kako bi vjernici trebali biti ponosni na nju i na župnika i njegovog brata. No, usporedno s ovom gradnjom trebala bi uslijediti i duhovna gradnja. Mi idemo k Europi i ne trebamo se bojati ako u sebi nosimo istinske kršćanske vrjednote .Naime, kada čovjek odbije Boga, onda nema budućnosti. Čovjek kršćanin uistinu mora prihvatiti vjerske istine. Današnje Evanđelje govori da pripravimo put Gospodinu… .

Ovdje se misli na duhovni put odnosno duhovno obraćenje. Vjera je najveće bogatstvo čovjeka. Crkva potiče vjernike na obraćenje u vremenu Došašća. To su divni darovi pomirenja. Bog se rodio u srcima ljudi. Također je se potrebno ugledati u Srce Marijino. Ono je istinsko ogledalo u koje se mi kao vjernici trebamo često ogledati. Isus je s križa povjerio svoju majku apostolu Ivanu. I doista u tom trenutku Isus je predaje nama vjernicima preko apostola Ivana. Marija je velika žena. Bl. Alojzije Stepinac je jednom zgodom rekao da će mo opstati ukoliko budemo štovali B.D. Mariju. Sadašnji papa Benedikt XVI je istaknuo kako moramo imati povjerenje u Mariju. Spominjući se 100-te obljetnice stavimo se pod njezinu zaštitu. Dragi župljani Skopaljske Gračanice neka dobri Bog blagoslovi vaše župnike i sve vaše župljane. Amen.

Na kraju sv. Misnog slavlja župnik don Tadija je zahvalio mons. Jurju Jezerincu što je se odazvao predslaviti sv. Misu prigodom proslavljanja ovog jubileja uz blagoslov Vinka kard. Puljića te uručio prigodnu poštansku markicu HP Mostar i sliku župne crkve, rad umjetnika gospodina Blaža Batinića kao znak zahvalnosti.

Biskup je poručio kako zahvaljuje Vinku kard. Puljiću i braći svećenicima na pozivu te da sačuvamo jedinstvo. Složna braća kuću grade, a nesložna je razgrađuju. To također vrijedi i za obitelj kao i za svu društveno-političku zajednicu. Mi se nismo dovoljno razvili kao narod jer smo bili pod tuđincem. Došlo je vrijeme gradnje zajedništva u katoličkim strankama također. Moramo biti na izgradnju i dobro našeg naroda. Na to nas obvezuju naši mrtvi. Hvala svima i Bog Vas blagoslovio!


Fotografije možete vidjeti klikom na OVAJ link.

zupa-skopaljska-gracanica.com