Riječima liturgijske pjesme svoj pozdravi govor započeo je vlč.Tadija Ivoš,župnik Skopaljske Gračanice. župnik Tadija se zahvalio Kardinalu na dolasku u župu koju je tijekom proslave stogodišnjice posjetio tri puta (13.veljače,13.kolovoza i danas), na  pristanak i blagoslov da je ovu župu tijekom proslave pohodilo šest biskupa: pomoćni biskup vrhbosanski msgr.dr.Pero Sudar; nadbiskup  Alessandro D“Ericco kao Papin izaslanik; msgr.dr.Ratko Perić biskup mostarsko duvanjski i upravitelj trebinjsko mrkanski,; msgr.Ilija Janjić biskup kotorski; msgr.dr.Franjo Komarica biskup banjalučki te msgr.Juraj Jezerinac vojni biskup u RH.


Osim molitveno-duhovnih događaja nije se zapustila ni materijalna obnova i uređenje crkvenih zdanja,župnih objekata i župnoga dvorišta kao i proširenje i uređenje puta do crkve. Vlč.Tadija zahvalio se svima koji su pridonijeli izgradnji ove župe,a na poseban način zahvalio se HP-Mostar sa direktoricom gđa.Sanju Sablić,gđa. Željku Šaravanja, gosp. Josipa Bulića, koji su izdali prigodnu poštansku markicu Crkve Srca Marijina,tako da je župa preko poštanske markice i prospekta (gdje je sažeta kratka povijest o župi napisana na četiri jezika) obišla cijeli svijet.Zahvalio se i prijateljima iz Njemačke koji su darovali tri zvona,kumovima zvona, gosp. Tomi Mariću i Anti Andriću koji su financirali postavljanje dva zvona,kao i župljaninu Branku Grabovac (pok. Stipe) sa obitelji na postavljanju trećeg zvona. Osvrnu se i na to da pored ovoga uloženog truda župa se suočavala i s mnogim kušnjama.Kako je istakao vlč.Tadija Ivoš susreli smo se ružnoćom govora,s pozivom na mržnju,s neodmjerenim,bezobzirnim i neukusnim prozivanjima koja su bila usmjerena,osobito prema nama.To je trajno iskušenje za jedinstvo koje nas ne smije pokolebati,jer svako Božje djelo ima da prođe kroz vatru i kušnju.

Uz koncelebraciju župnika vlč. Tadije i vlč. Ilije Ivoša, nadbiskupova tajnika vlč. Davora Topića, đakona Aleksandra Kovačević,  nadbiskup vrhbosanski Vinko kardinal Puljić predvodio je sv.Misno slavlje. U svojoj propovijedi kardinal se osvrnu na važnost sakramenata u našoj vjeri kao i važnost svete mise u životu svakoga kršćanina. Nadbiskup vrhbosanski Vinko kardinal Puljić krstio je i malog Davida,novog člana župne zajednice, četvrto dijete u obitelji Zdravka i Jelene Maros. Kardinal je poručio, molimo  da i dalje kroz stoljeća i stoljeća u ovoj župi ne ponestane žive vjere i obitelji koji će se okupljati u ovoj Crkvi primajući sv.sakramente,dao Bog da takvi obitelji bude da se ne boje života doprinoseći i svojim obiteljima i ovoj župnoj zajednici da se ne ugasi baklja vjere u ovoj župi.

Na kraju Euharistijskog slavlja župnik se zahvalio svim sudionicima misnog slavlja kao i Kardinalu što je predvodio sveto misno slavlje,a posebnu zahvalu uputio je Kardinalu vrhbosanskom na dozvoli i blagoslovu za duhovnu obnovu koju će predvoditi fra Zvjezdan Linić, 18.,19.,20. svibnja o.g.

Klikom na OVAJ link možete vidjeti fotografije.

zupa-skopaljska-gracanica.com