FOTO Proslava svetkovine preobraženja i molitva pred kipom Gospe Fatimske

IMG 20170806 WA0003U nedjelju 06.08.2017. u župi Srca Marijina Skopaljska Gračanica proslavljena je svetkovina Preobraženja Gospodinova. Bilo je posebno svečano jer je na ovu svetkovinu u župi Skopaljska Gračanica boravio kip Gospe Fatimske. Naime od 1. svibnja, u Vrhbosanskoj nadbiskupiji započela je pobožnost obilježavanja 100 godina od ukazanja Majke Božje u Fatimi. Ovaj kip je blagoslovljen u Fatimi i od prvog svibnja svaki dan obilazi po jednu našu župu u vrhbosanskoj nadbiskupiji. Radi se o 155. župa. 

Ovoga dana u župi su slavljenje dvije Svete mise. Svetu misu u 09.00 sati predvodio je domaći sin ove župe vlč. Davor Topić, a Misu u 11.00 sati predvodio je vlč. Marko Škraba. Na početku obe mise župnik vlč. Tadija Ivoš je pozdravio sve prisutne te je izrazio radost što je upravo na svetkovinu Preobraženja Gospodinova kip Gospe Fatimske boravio u župi Skopaljska Gračanica. Nakon Drugog svjetskog rata papa Pio XII je 1948. godine posvetio svijet Presvetom Srcu Blažene Djevice Marije. Od tada su se mnoge zajednice posvećivale Srcu Marijinu – redovničke, župne, sjemenišne. Tako je 2. travnja 1966. i župa Skopaljska Gračanica koja je do tada bila posvećena Svetom Jeronimu, odobrenjem iz Rima, prva u našoj nadbiskupiji posvećena Srcu Marijinu.

U večernjim satima u župnoj crkvi okupili su se vjernici koji su molili pred kipom Gospe Fatimske. U 09.30 župnik vlč. Tadija, vlč. Ilijai i vlč. Davor Topoć su predmolili meditaciju i molitvu.

Fotografije pogledajte OVDJE