PRVA KORIZMENA NEDJELJA B

1. Korizmena NedjeljaLjudi često zamišljaju kraljevstvo Božje kao neku zemaljsku državu sa svojim teritorijem. Samo da se prijeđe preko te granice, da se stane pod tu zastavu, da se dobije ta putovnica, i eto boljega života.

Uvod u pokajnički čin: Ove srijede smo započeli 40 dana priprave za Uskrs, primanjem pepela u znak skrušenja i pokajanja. I Isus je bio iskušavan 40 dana u pustinji prije svog javnog nastupa. Zamolimo Gospodina da i u nama kroz ovo korizmeno vrijeme dozriju prave odluke, riječi i djela, te se o slavlju Uskrsa radujemo iskrena srca i čestita obraza. A ponajprije pokajmo se za svoje grijehe.

Moći u Crkvi: Vjerodostojnost i čuvanje

mociUvod: Moći su u Crkvi oduvijek bile predmetom posebnog štovanja i pažnje jer su tijela blaženika i svetaca, koja čekaju uskrsnuće, na ovoj zemlji bila živi hram Duha Svetoga i sredstvo njihove svetosti, koju je Apostolska Stolica priznala beatifikacijom i kanonizacijom.[1] Moći blaženika i svetaca ne smiju se izlagati štovanju vjernikâ bez odgovarajuće potvrde crkvene vlasti koja jamči njihovu vjerodostojnost.

Tradicionalno se znamenitim moćima smatraju tijela blaženika i svetaca ili veliki dijelovi tijelâ ili čitava zapremina pepela nastalog spaljivanjem. Tim moćima dijecezanski biskupi, eparsi i svi oni koji su im u pravu izjednačeni, i Kongregacija za kauze svetih posvećuju posebnu brigu i pažnju kako bi se zajamčilo njihovo čuvanje i štovanje te izbjeglo njihovu zloupotrebu. Treba ih, stoga, čuvati u zapečaćenim urnama za to određenima i držati na mjestima na kojima se može jamčiti njihovo sigurno čuvanje, poštivati njihova svetost i promicati njihovo štovanje.

Korizma - vrijeme posta i obraćenja

korizmaNa Pepelnicu ili Čistu srijedu, koja ove godine pada 14. veljače, u Katoličkoj crkvi započinje korizma, četrdesetodnevna priprava za Uskrs. Od kraja 11. stoljeća vjernici se na taj dan posipaju pepelom od blagoslovljenih maslinovih ili palminih grančica. Taj pepeo označava ozbiljnost i pokoru čime je obilježeno cijelo korizmeno vrijeme, te nadu u uskrsnuće. Od 5. stoljeća u središtu priprave za Uskrs je post, a budući da nedjeljom nitko ne treba postiti, početak vremena posta pomaknut je u 6. ili 7. stoljeću sa šeste nedjelje prije Uskrsa na srijedu koja je prethodila toj nedjelji.

Korizma je, budi radostan

Papa francesco OKPosti od površnosti, zavisti, laži, neljubaznosti, oholosti...“Isuse, blaga i ponizna srca, učini srce naše po srcu svome!“ Budi veseo, budi radostan, ne žalosti se već zahvaljuj za ono što imaš. Korizma se mora dogoditi u nama. Molitvom se približimo Gospodinu. Pustimo Mu da nas mijenja i da uđe u naš život. Neka naša vjera raste i množi se. Neka u toj vjeri rastemo. Ufajmo se u Gospodina i ljubimo ga jer njegov Sin na križu jest dokaz njegove ljubavi prema nama. U korizmi pustimo da nas mijenja i na Uskrs se probudimo novi!

FOTO Proslava 107. godišnjice od utemeljenja župe Skopaljska Gračanica

27606096 10210168494198764 1784821824 o31. siječnja 2018., na proslavi 107. godišnjice utemeljenja Župe Srca Marijina Skopaljska Gračanica  i  dvadesete godišnjice povratka u župu okupio se veliki broj vjernika, a svečano euharistijsko slavlje predvodio je apostolski nuncij u BiH msgr. Luigi Pezzuto, nadbiskup. Župu je posjetio te sudjelovao na proslavi i visoki predstavnik u BiH gosp. Valentin Inzko.

Župnik vlč. Tadija Ivoš na samome početku zahvalio je svim političkim predstavnicima koji su se odazvali na poziv i bili dio slavlja među kojima je bio Predsjednik Federacije BiH gosp. Marinko Čavara, veleposlanik RH u BiH gosp. Ivan Del Vechio, te gđa. Miljana Glamuzina,  glavni tajnik HDZ-a BiH . Župnik je poslao poruku zahvale Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH, Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje RH: „Hvala što ste podržali da ova crkva i župna zajednica, koja je u ratu bila simbol stradanja, postane danas simbol opstanka.“, te je poručio prisutnim predstavnicima vlasti: “Vaša današnja prisutnost će nam jamčiti i biti podrška da dolaze bolji i svjetliji dani za Hrvate katolike ove župne zajednice i Skopaljske doline.“

Stranica 1 od 75