Foto SAHRANJEN UMIROVLJENI SVEĆENIK VRHBOSASNKE NADBISKUPIJE VLČ. JOSIP GLAVAŠ

Dana, 18. srpnja 2015., u Slavonskom Brodu sahranjen je vlč. Josip Glavaš, umirovljeni svećenik vrhbosanske nadbiskupije. Sprovodne obrede na gradskom groblju uz svećenike vrhbosanske nadbiskupije, banjalučke biskupije i đakovačko-osječke nadbiskupije  predvodio je mons. Petar Jukić, školski kolega pokojnog vlč. Josipa i izaslanik Vinka kardinala Puljića, nadbiskupa vrhbosanskoga.

Na početku sprovodnih obreda mons. Jukić izrazio je sućut sestri Ani, te obitelji pokojnog vlč. Josipa, te se zahvalio generalnom vikaru đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Ivanu Ćuriću na njegovoj nazočnosti.

Nakon navještenoga evađelja izvršitelj oporuke vlč.Tadija Ivoš, izrazio je sućut setri Ani koja je 51 godinu bila uz brata gdje god je službovao. Zahvalio se također i obitelji pokojnika, nakon čega je pročitao Curriculum vitae pokojnog svećenika Josipa.

Vlč. Josip rođen je 31. 1. 1935 u Bukovici – Bosanska Posavina od roditelja pokojnih Mate i Mare r. Oreč. Za svećenika je zaređen na Petrovo 1964. u Đakovačkoj katedrali. Od 1965. do 1969. bio je imenovan župnim vikarom u župi Zenica – Sv. Josip, zatim u Radunicama, te ponovno u Zenici. Od 1969. imenovan je privremenim župnim vikarom u župi Solakova Kula,  a od jeseni iste godine imenovan je župnikom u istoj župi, te 1969. i privremenim zamjenikom župe Skopaljska Gračanica. Župnikom u župi Jelaške imenovan je 1969., 1973. župnikom u župi Potkraj., 1978. župnikom župe Garevac., 1987. imenovan je upraviteljem župe Bistrica kod Uskoplja. 1996. razriješen je službe župnika u Bistrici kod Uskoplja radi liječenja.

Vlč. Tadija je također izrazio sućut prisutnima u ime župljana župe Bistrica i župnika sadašnjeg vlč. Mate Križanca koji je bio na pokopu. Vlč. Tadija se u tom trenutku sjetio prve propovijedi vlč. Josipa iz Bistrice kada je rekao: „naše je upoznavanje u Crkvi da bi se poznavali na ulici!“ Zahvalio se i na izgradnji filijalne Crkve u Vilić Polju koju je izgradio u najtežim vremenima 1992. kada su granate „padale“ po skopljskoj dolini. Vlč. Tadija je kazao: „pokazalo se da je sama izgradnja bila poticaj i ohrabrenje ne samo župljanima župe Bistrica nego i Skopaljskoj dolini i susjednim župama da se vrate na svoja ognjišta što je dobrim djelom i uspjelo.“ Sve ratne strahote su vlč. Josipu pomogle da je unatoč bolesti uvijek bio pun vjere i pouzdanja u Boga.

Vlč. Josip sveto je živio, sveto preminuo u Gospodinu. Nakon što je imao jutarnju sv. Misu otišao je u svoju sobu da se preseli Gospodinu. Sam Krist kojemu je služio primio ga je u svoje Kraljevstvo. Vlč. Josip je u savojoj oporuci zamolio oprost od braće svećenika s riječima „neka nikome ne bude teško oprostiti zbog Isusovih riječi kakvom mjerom mjerite tako će vam se mjeriti.“

Na kraju obreda od vlč. Josipa oprostio se njegov školski kolega svećenik banjalučke biskupije vlč. Vladimir Tomić koji je govorio o vlč. Josipu kao uzornom i svetom svećeniku.

Vlč. Josip shranjen je u grobnici s pjesmom Kraljice neba. Zatim je nastavljena sv. Misa u crkvi Duha Svetoga koju je predvodio mons. Jukić koji je u propopvjedio naglasio da je vlč. Josip propovjedao Krista Uskrsloga, te se sam spremao na susret s Uskrslim i nije se bojao smrti. Nakon sv. Mise župnik, župe Duha Svetog kojoj je pokojni Josip pripadao vlč. Florijan Kvetek pozvao je svećenike u župni ured na okrepu.

Slike pogledajte OVDJE