Foto SUSRET DUHOVNIH ZVANJA SKOPALJSKE DOLINE

U srijedu 17. 06. 2015. godine u župama Bugojno i Skopaljska Gračanica odžran je susret duhovnih zvanja skopaljske doline. Po prvi put oko sedamdeset svećeničkih i redovničkih zvanja okupilo se na ovom susretu. Dugo se radilo na okupljanju duhovnih zvanja ovog djela Vrhbosanske Nadbiskupije. Ove godine na inicijativu i pod sponzorstvom vlč. Vinka Radića, svećenika rodom iz Bugojna, održan je ovaj susret.

Susret je započeo Svetom Misom u 10:00 sati u župi Bugojno. Misu je predvodio msgr. dr. Pavo Jurišić, dekan Katoličkog Bogoslovnog Fakulteta u Sarajevu, kanonik stolnog kaptola Vrhbosanskoga i arhiđakon Gučegorski. U Misi je propovijedao msgr. Marko Tomić, dekan bugojanskog dekanata i kupreški župnik. Na misi su uz brojne svećenike i časne sestre sudjelovali i brojni vjernici bugojanske župe i skopaljskog kraja. Na početku Mise sve je pozdravio župnik domačin fra Zoran Tadić, koji je izrazio svoju radost i zadovoljstvo što se ovoliki broj svećenika i časnih sestara okupio u crkvi Svetog Antuna Padovanskog u Bugojnu.

Nakon mise upriličeno je prigodno predavanje za sve prisutne. Predavanje je održao dr. Tomislav Markić, ravnatelj za hrvatsku inozemnu pastvu, također sin skopaljskog kraja. U prigodnom predavanju pod nazivom „nema raja bez rodnoga kraja – odnos zavičaja i spasenja“ dr. Markić je naglasio važnost zavičaja i rodnog kraja.

U poslijepodnevnim satima druženje je nastavljeno za obiteljskim stolom u župnoj dvorani župe Skopaljska Gračanica. Nakon domijenka vlč. Vinko Radić zahvalio se svima na dolasku. Posebno se zahvalio onima koji su pomogli oko organizacije ovog susreta. Potom se svatko od nazočnih svećenika i časnih sestara kratko predstavio. Svećenici i časne sestre imali su priliku posjetiti i iskipine ranokršćanke bazilike u mjestu Vesela u Bugojnu.

Iako je poznato da skopaljska dolina obiluje brojnim duhovnim zvanjima, kako redovničkim muškim i ženskim, tako i svećeničkim, mnogi svećenici i časne sestre nisu u prilici često doći u svoj zavičaj. Bila je ovo jedinstvena prilika da se mnogi upoznaju ili ponovno vide. U nadi da će i sljedeće godine biti održan susret duhovnih zvanja skopaljske doline svatko je otišao radostan na svoju službu.

Slike pogledajte OVDJE