POČELI RADOVI LITURGIJSKOG UREĐENJA STADIONA KOŠEVO U SARAJEVU

Desetak dana prije povijesnog euharistijskog slavlja s papom Franjom na Olimpijskom nogometnom stadionu Koševo igrana je finalna nogometna utakmica bosanskohercegovačkom kupa. Tragovi odigrane nogometne utakmice vidljivi su na tribinama, atletskoj stazi, ali i na samom terenu. Isti dan u srijedu, 27. svibnja 2015., sa svim dovezenim materijalima na stadion su ušli srce i duša ovog dijela liturgijskih i drugih priprema vlč. Fabijan Stanušić i gosp. Damir Ramljak Tigar. Sat papina dolaska počeo je lagano otkucavati i odbrojavati zadnje sate pred dolazak Svetoga Oca. Trebalo se krenuti na vrijeme kako bi na vrijeme sve bilo završeno, središnji podij sa svim liturgijskim sadržajima koji će biti postavljeni, zatim osiguravanje svih pretpostavki za druge sadržaje koji će biti od pomoći svim hodočasnicima, svim medijima i medijskim djelatnicima, ali i svima drugima koji će toga dana nazočiti euharistijskom slavlju s papom Franjom. Ne treba smetnuti s uma kako će liturgijsko uređenje, kojemu su prethodile brojne sjednice s raznim prijedlozima i dogovaranjima, biti radost za sve i zadovoljit će potrebe radosnog liturgijskog događanja, susreta Boga i čovjeka.

U četvrtak, 28. svibnja 2015., na stadionu su obavljeni zadnji dogovori oko nekoliko prevažnih liturgijskih pitanja i stvaranja potrebnih materijalnih pretpostavki u svezi s pitanjem brzog pričešćivanja nazočnih vjernika. U razgovoru su uz gosp. Damira Ramljaka sudjelovali vlč. Bojan Ivešić i vlč. Marko Škraba iz Liturgijsko-glazbenog pododbora. Sve je dogovoreno i pričest vjernika trajat dosta kratko i prema važećim zahtjevima spomenutog vatikanskog Ureda. Isto tako tražilo se nabolje rješenje u traženju mjesta sjemeništarac, bogoslov, novake i to u blizini oltara i u blizini pape Franje.

Iako su vidljivi ostaci jučerašnje nogometne utakmice, nogometni stadion na Koševu u Sarajevu bit će lijepi i zadovoljavajući liturgijski prostor za euharistijsko slavlje s papom Franjom. (kta)

Slike pogledajte ovdje