FOTO Župa proslavila dan svog utemeljenja

Na početku misnog slavlja župnik vlč. Tadija Ivoš je Nunciju uputio srdačnu dobrodošlicu u ime prisutnog župnika iz Bistrice vlč. Mate Križanca, te brata vlč. Ilije, časnih sestara Kćeri Božje ljubavi iz Bistrice i prisutnih vjernika. Župnik je izrazio radost slavlja na dan kada je Sluga Božji dr. Josip Stadler kanonski utemeljio župu Skopaljsku Gračanicu od tada je ona postala vjersko, nacionalno i kulturno središte Skopaljske doline. Ova Crkva, na ovome Humačkom brežuljku, gdje je srce župne zajednice, sabire se sva prošlost i sadašnjost naše radosti i žalosti, naše nade i tjeskobe, našega kajanja za sve promašaje, ali i pradjedovska i naša zahvalnost. Ovdje je prisutno stoljeće vjerničke povijesti Skopaljske Gračanice. Ta je povijest često ispunjena teškim iskušenjima, danas okrunjena velikom radošću zbog prisutnosti predstavnika sv.Oca u našoj župi nadbiskupa msgr. Luigia Pezzuta. „Izaslaniče sv.Oca  ovdje se susrećete s našom poviješću i ulazite u našu sadašnjost da na najsvečaniji način budete sudionik ovoga našega slavlja na dan utemeljenja župe Skopaljske Gračanice u Crkvi, Srca Marijina“, rekao je župnik Tadija. Nakon toga je zamolio Papina Izaslanika da sve ovdje prisutne uključi u Svetu misu, župljane  ove župne zajednice okupljene i raspršene diljem kugle zemaljske koji sebe ugrađuju, naše obitelji, djecu, mlade, starce i starice, dobročinitelje koji su pomagali i podržavali ovu župu.

 

U nadahnutoj propovijedi Nunciji je zahvalio župniku na pozivu da je došao u župu Skopaljsku Gračanicu. Zatim je naglasio da je ova župa vidljiva koliko po zdanjima u ovome dijelu Skopaljske doline još više ima svoju važnost i vrijednost svojom okupljanjem i prisutnošću na misnim slavljima. Duh Sveti je onaj koji okuplja zajednicu, a tu je bitna i naša suradnja i odgovornost kao članove župne zajednice. Prisutnošću u ovoj Crkvi postajemo jedna obitelj, braća i sestre. Nuncij je zatim je govorio o oprostu i pomirenju jer Kristovi vjernici, braća i sestre su oni koji opraštaju jer je to Kristova zapovijed i Crkva je majka svojim vjernicima ali i  svakom čovjeku.

Na kraju Svete mise župnik je zahvalio Nunciju da je već treći puta u ovoj župi (2013. patron Srce Marijino, sv.Jeronim) kao i tajniku nuncijature msgr. Joseph kao sestri Kati koja je prevodila propovijed. Sv. misu Nunciji je imao na hrvatskom jeziku. Župnik je zahvalio i vjernicima koji su došli na Sv. misu na poseban način zahvalio je gosp. Nikoli Franjić poduzetniku Kristal-Vitez koji je uradio vitraje koji su postavljeni u Crkvi, ali je zahvalio svim župljanima i dobročiniteljima za vitraje od Amerike, Australije, Kanade, Njemačke, Austrije, Hrvatske kao i svojim župljanima koji žive na teritoriju župe. Prije završnog misnog blagoslova Nunciji je rekao da su mu ovi krajevi jako lijepi i dragi i da će ponovno rado doći na poziv što su vjernici burnim pljeskom pozdravili. Nakon misnog blagoslova nastavljeno je druženje u župnoj dvorani uz ugodan razgovor i ručak. Po odlasku Nuncij je ispraćen zvonjavom zvona.

 

Slike pogledajte OVDJE