SLIKE Proslava sv.Jerke u Skopaljskome kraju

U utorak 30. 9. 2014. blagdan sv. Jeronima proslavljen je u Skopaljskoj Gračanici, kao drugotin Patron Župe. Naime ova župa koja je osnovana 1911 godine i posvećena sv.Jeronimu, gradnjom nove župne Crkve 1966 posvećena je Srcu Marijinu. U narodu je ostao sv.Jerko kao suzaštitnik ove župe i narod se rado sjeća ovoga  sveca.

Ove godine Patron će ostati u sjećanju, jer prvi puta nakon šezdesetih godina, sa novoizgrađenog toranja posvećenoga današnjem svečaru zazvonilo je zvono koje je staro stotinu godina, tj. nabavljeno je 1914 godine. Projekt tornja uradio je ing. arht. gosp. Zdenko Antunović.

Misno slavlje zu koncelebraciju dvanaest svećenika predvodio je vlč. Mato Križanac župnik u susjednoj župi Bistrici. Prije početka misnoga slavlja župnik vlč.Tadija Ivoš, pozdravi je svećenike na čelu sa bugojanskim dekanom mons.Marka Tomića u čijoj osobi pozdravlja prisutne svećenike. Zatim je pozvao predvoditetelja i misnike da preporuče u svoje nakane sve bračne parove i obitelji naše, da žive po kršćanskim načelima. Da uzmognemo bez mržnje, koja nikomu  ne koriste a svima škodi, pomoći istini da nam se u svoj cjeliovitosti otkrije, Jer samo nas istina može osloboditi, rekao je naš Gospodin,Učitelj i jedini pravi Spasitelj svijeta. A i za nas žive, posebno ovdje prisutne, i sve župljane rasprišene širom svijeta ma gdje god se nalazili.

Zatim je propovjednik vlč. Mato u nadahnutoj propovijedi približio lik sv.Jerke, i njegovo značenje u životu Crkve. Na kraju mosnoga slavlja župnik je zahvalo svećenicima na njihovoj prisutnosti u kojim narod gleda svoje duhovne vođe i snagu. Zatim je zahvalio vjernicima na brizi za ova Crkvena zdanja i vitraje koja su darovali počevši vjernicima od Australije, Amerike i Canade, Austrije, Njemačke i župljanima prisutnim u ovoj župi. Posebno je zahvalio gosp. Anti i Mari Miloš na darovanoj misnici na kojoj je izrađen lik sv. Jerke.

Slike pogledajte OVDJE

{jcomments on}