FOTO Đakonsko ređenje isusovca Ante Topića

Na početku Svete mise nazočne je pozdravio domaćin, preč. mr. Željko Marić, rektor sjemeništa koji je ujedno i ravnao samom ceremonijom. U svome govoru nije krio zadovoljstvo što je dočekan trenutak da se prvi puta nakon obnove rada sjemeništa i travničke gimnazije u toj ustanovi obavi đakonsko ređenje.

Nakon pročitane riječi Božje provincijal p. Tustonjić predstavio je kandidata za đakonat i pri tome zajamčio da je ispunio sve uvjete koje Crkva zahtijeva za red đakonata.

Poslije toga uslijedila je propovijed kardinala Puljića u kojoj je on na početku ustvrdio da prema njegovim saznanjima ovo je bilo prvo đakonsko ređenje u sjemenišnoj crkvi, ali i prvo ređenje jednog isusovca u Bosni. U nastavku je progovorio o velikom doprinosu pripadnika Družbe Isusove u gradu na Lašvi. „Isusovci su ostavili duboki trag u ovoj kući, počevši od sam gradnje do cijelog ustrojstva života i rada ove institucije i zavoda kao odgojne kuće i škole, sve dok ih partizani nisu protjerali“, kazao je između ostaloga kardinal Puljić.

Zatim je progovorio o Sluzi Božjemu Petru Barbariću čiji se grob danas nalazi u sjemenišnoj crkvi i pri tome je podsjetio da su komunisti pokušali spriječiti širenje pobožnosti prema njemu sakrivši njegove posmrtne ostatke, ali u tome nisu uspjeli jer se vjernički narod i dalje njemu utjecao i od njega dobivao različite milosti.

Potom je vjernicima pojasnio tri stupnja svetog reda te im istaknuo kako se čin ređenja obavlja po uzoru na apostole, polaganjem biskupovih ruku te ustvrdio da Crkva danas za đakone uglavnom redi one koje sprema za red svećeništva. Osim toga upoznao ih je s obvezama koje ređenik preuzima i pri tome je kazao: „On preuzima ono što su i prvi đakoni činili: služiti zajednici, prvo onima kod euharistije, a onda i kod karitativne djelatnosti.“ Uz to pojasnio je da se ređenik obvezao i na molitvu časoslova.

Završavajući svoju propovijed kardinal Puljić je uputio poruku novom ređeniku. „U ovome činu ređenja bit će i predanje evanđelja. Danas preuzimaš obvezu Krista naviještati, ali ono što budeš naviještao to treba izlaziti iz tvoga uvjerenja. Ono što se iz srca vodi srca i dohvaća. Zato se to evanđelje treba spuštati u tvoje srce i postati 'ti', dio tebe, da iz sebe vadiš i narodu daješ. Tada će ti i vjerovati. Ako budeš lijepo govorio, a ne iz srca, divit će ti se, ali ne i prihvaćati (...) Otvori srce evanđelju, a ono nek ti bude svagdanja hrana. Što ga budeš više usvajao vjerodostojnije ćeš ga naviještati“, zaključio je kardinal Puljić.

Poslije propovijedi uslijedio je središnji dio ređenja tijekom kojega je kardinal Puljić položio ruke na glavu ređenika te izmolio posvetnu molitvu, a novozaređeni đakon je zatim obavljao službu oko oltara Gospodnjega.

Na kraju euharistijskog slavlja nazočnima se obratio i isusovački provincijal pater Tustonjić koji je između ostaloga kazao: „Naša povezanost s BiH je duboka. Nekada su isusovci iz drugih zemalja i krajeva dolazili ovdje i rado služili narodu Božjemu. Danas imamo osjećaj da BiH daje nove isusovce za druge krajeve.“ Uz to izrekao je zahvale kardinalu Puljiću i vodstvu travničkog sjemeništa na čelu s rektorom Željkom na spremnosti i organizaciji ređenje.

Nakon Svete mise druženje za sve uzvanike nastavljeno je uz obiteljski stol, uz zvuke duhovnoga i narodnog melosa.

Isusovac Ante Topić rođen je i kršten u župi Srca Marijina Skopaljska Gračanica (kta/kt)

Slike pogledajte OVDJE

{jcomments on}