SLIKE Apostolski nuncij pohodio Bugojanskog načelnika



U izjavi nakon susreta, načelnik Ajkunić je kazao da je to njegov drugi susret s nuncijem Pezzutom napominjući da je nuncij Pezzuto, tijekom pohoda župi Skopaljska Gračanica, obećao doći u Općinu Bugojno i da je to obećanje i održao. Dodao je da su, između ostalog razgovarali o organiziranju susreta na kojem bi sudjelovali talijanski, austrijski i njemački veleposlanici u Bosni i Hercegovini s ciljem da kroz privredu pomognu bugojanskoj regiji. Izrazio je uvjerenje da će iz Općine Bugojno vrlo brzo poslati pismo trojici spomenutih veleposlanika te da će vrlo skoro doći od tog susreta. Istaknuo je i da Bugojno želi biti grad okupljanja trojice državnih predstavnika: Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića, Bosne i Hercegovine g. Bakira Izetbegovića i Bugojanca koji je trenutno na visokoj funkciji u Srbiji Aleksandra Vučića. Izrazio je uvjerenje da će svi oni „pomoći i Bugojnu, da će pomoći i regiji i da će pomoći kompletnoj Bosni i Hercegovini”.

U svom obraćanju nuncij Pezzuto je podsjetio da se prije nekoliko mjeseci susreo s načelnikom Ajkunićem u župi Srca Marijina u Skopaljskoj Gračanici kod Bugojna te da je o njemu dobio vrlo dobar dojam i kao o osobi i kao o načelniku. „Zaista me se dojmila ova dobra suradnja“, kazao je nuncij Pezzuto pojašnjavajući da to znači da se ne pravi razlika između muslimana katolika, pravoslavnih i drugih nego da je narod važan i ljudske vrednote. Dodao je da Crkva i Općina žele učiniti nešto dobro za ljude. Napomenuo je da je u Bugojnu toga dana u samostanu Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije održao predavanje na dvanaestoj godišnjoj skupštini Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine te da je iskoristio tu prigodu i za susret s načelnikom Ajkunićem.

„Moj posjet i ovaj susret znak su dobrih odnosa“, rekao je nuncij Pezzuto podsjećajući da je kao nuncij i veleposlanik i Papin predstavnik u Bosni i Hercegovini što znači da je na svim razinama, neovisno o religijskom vjerovanju i drugih mogućih razlika, moguće susresti se u prijateljstvu. „Takva povezanost može doprinijeti dobrom suživotu naroda za mir. Za nas iz Katoličke Crkve mir je jedna od temeljnih vrijednosti“, kazao je nuncij Pezzuto zahvaljujući i za simboličan dar koji mu je dao načelnik Ajkunić. Izrazio je divljenje ljepoti bugojanskog kraja i grada Bugojna i zaželio kao Papin predstavnik svim stanovnicima mir, blagostanje i napredak na svim razinama – duhovnoj materijalnoj i na razini srca. (kta)

Fotografije pogledajte klikom na OVAJ LINK.