VIDEO:Susret s g. Ivom Josipovićem, predsjednikom domovine Hrvatske u Skopaljskoj Gračanici- Humac 9. travnja 2014.

me tko će koju dužnost obnašati nego konstatiram pojave i činjenice koje utječu, kako se to popularno kaže, na konstitutivnost i jednakopravnost najstarijega naroda na ovim prostorima.

Uskoplje je podijeljeno po svim linijama života. Mi u Općinskomu vijeću već dva izborna razdoblja imamo manje od 30 posto vijećnika. U Županiji od 12. imamo tri načelnika. Ako konstatiram da nas porezne obveznike nitko već dvadesetak godina nije pozvao da nas sasluša, da čuje dokle mi ovako možemo, a mi smo zbog fiskalnih i drugih davanja, na izdisaju, onda sam dovoljno rekao. Ni dvije stotine metara zračne linije odavde gdje sjedimo predviđena je gradnja spalionice otpada za okolne četiri općine.
Nije Napredak, uz sva uvažavanja i bez imalo negativnih primisli, jedina kulturna institucija Hrvata u BiH. U gotovo svim općinama djeluju razne „male“ udruge, izvorne grupe ili kud-ovi za koje se gotovo i ne zna. Jedna takva udruga je Izvorna grupa Kalin iz Bugojna, bar sam ja od nje dobio pozivnicu, čijom zaslugom će HRT ovoga mjeseca u Bugojnu snimiti emisiju Lijepom našom. Znade li Zagreb što to bugojanskim Hrvatima znači? Ja ću Vam darovati izdana djela jedne slične takve iz Uskoplja. Mislim da bi rad tih malih samozatajnih udruga trebalo potaknuti. Hrvatska mora Bosnu i kulturom osvojiti. Mi baštinimo sevdalinku, a ne Hanku i Halida.
Ne mislim da je sve crno kako izgleda bez obzira na to što su sve nove ideje unaprijed osuđene na neutralizaciju, ali nije ni tako bajno. Ovako su begovi propali. Beg bi po cijeli dan pred magazom pio rakijicu pomalo mezio, uvečer bi plesno Fatu i rekao mašala, a kršćani su kopali, štedjeli i kupovali od bega zemlju da bi on mogao pit. Sada smo mi begovi, a bošnjaci kršćani.
Nama jest potrebna materijalna, no mislim da nam je potrebnija pomoć da se skupimo, uključimo pamet kako bismo mogli početi razumijevati osnovne društvene procese i njima upravljati što je nulti uvjet svega.

 

Ako se složimo uvjeren sam da ćemo se s Bošnjacima za godinu dana izravnat. U ovoj lijepoj Uskopaljskoj dolini ima života, bilo ga je i bit će ga. Mi stari pamtimo i bolje dane kad je ovdje dunum zemlje bio četrdeset tisuća njemačkih maraka. Nismo mi zaboravili biti stari dobri domaćini. Mislimo hrvatski. Hoće li u njoj biti i nas Hrvata najviše zavisi od nas samih. Što se prije opametimo bit će nas više, bit će nam bolje i trajat ćemo dulje jer zemlja je onoga tko po njoj hoda.

Fala Vam na današnjem susretu.
Na Slavu Božju i dobrobit Uskoplju.

Ivan Šarić


VIDEO: Predsjednik RH dr. Ivo Josipović posjetio Skopaljsku Gračanicu i Bugojno.