SLIKE Završena duhovna obnova fra Zvjezdana Linića (3. dan)

Duhovna obnova fra Zvjezdan Linić (3. dan)

U župi Srca Marijina-Skopaljska Gračanica, 20 svibnja, završena je trodnevna duhovna obnova koju je predvodio fra Zvjezdana Linić. Na duhovnoj obnovi kroz tri dana sudjelovalo je oko 8.000 vjernika iz Bugojanskoga, Ramskog, Travničkog i ostalih dekanata. Kroz tri dana duhovne obnove koju je Gospod obdario kako lijepim vremenom tako i brojnim narodom koju je pobožno molio i svojom nazočnošću  doprinijeo ovoj duhovnoj obnovi. Kroz tri dana duhvne obnove, vjernici su imali priliku za sv. ispovijed zahvaljujući svećenicima gdje su bili na raspolaganju vjernome puku.


Uz tri dana duhovne obnove mogla se osjetiti potreba naroda za duhovnom obnovom. Posebno je bilo dirljivo drugu večer,  nakon svete mise,kada je izloženo Presveto na otvorenom ispred crkve Srca Marijina - a narod je u pobožnosti molio i odgovarao na zazive litanija. Nakon molitve voditelj duhovne obnove fra Zvjezdan u pratnji svećenika i ministranata prošao je kroz narod sa Presvetim, gdje se mogla osjetiti vjera i potreba naroda za Kristom. U nedjelju za vrijeme sv. mise  zaključena je duhvna obnova. Na početku sv. mise domaćin vlč.Tadija Ivoš, uputio je riječi dobrodošlice i zahvale predvoditelju fra Zvjezdanu u ime prisutnih vjernika na području Skopaljske doline. Župnik je također zahvalio nadbiskupu vrhbosanskom Vinku kard Puljiću na blagoslovu i odobrenju za duhovnu obnovu, zatim je zahvalio domaćinima župljanima  Skopaljske Gračanice i svima koji su bili na duhovnoj obnovi.

U nastavku župnik je naglasio da smo okupljeni kako bi zajedno slavili Kristovu žrtvu i Bogu zahvalili za primljena dobročinstva, molili za snagu i blagoslov u zajedništvu vjere i molitve za budućnost. Zahvalio je  svećenicima koji su bili na raspolaganju za sv. ispovijed, preč. Iliji Miškić, vlč. Viktoru Šošić, fra Vici Tomasu, vlč. Marku Majstorović, vlč. Nikolu Pranjić, don Ivanu Zovko kao i Kupreškome radiju, koji je prenosio misno slavlje gdje su povezani preko satelita sa svim župljanima raspršenim diljem svijeta. Zatim je zahvalio direktoru firme Tom iz Uskoplja gosp. Niki Budimiru i župljaninu gosp. Mirku Bilić na pomoći za postavljanje Gospine Slike ispred župne Crkve, i gosp. Slavku Periću koji je dovezao Sliku, načelniku općine Bugojno gosp. Hasanu Ajkuniću koji je poslao komunalnu službu za čišćenje ceste od crkve do glavnog magistralnog puta, zatim gđi, Mariji i Nevenki na animiranju liturgijskog pjevanja i naglasio je tko pjeva dvaput moli. Zaključio je zahvalio župljanima na uloženom trudu, radu i žrtvi čime su pokazali svoju ljubav za Crkvu i njezina zdanja, to je znak da ovdje osim ove kamene crkve ovu župu još više krasi živa crkva što se pokazuje i dokazuje u svemu ovome što se do sada postiglo i uradilo na duhovnom i materijalnom polju.

Župnik je kazao kako smo radosni što smo se mogli naći ovdje na uzvisini Skopaljske doline na Humačkom brežuljku, s pogledom koji ne zahvaća samo ova poviješću bremenita Skopaljska prostranstva, nego obuhvaća svu vremenitost i vječnost Skoplajske doline, smisao ljudskoga življenja i ljubavi, svjedočene u kršćanskoj vjeri, nadi i ljubavi prema Kristu i svojoj Crkvi.

Fra Zvjezdan je u propovijedi naglasio bitnost crkve, euharistije, Isusa i nas, vjernika.

Naglasio je da se euharistija sastoji od pet vidljivih stvari; oltara, Božje riječi, kruha i vina, svećenika i zajednice vjernika.U tih pet vidljivih stvari otkriva se Isusova prisutnost, kao što nam pokazuje sam početak euharistije - ljubljenje oltara koje nas upućuje na štovanje svetog mjesta, Isusovu prisutnost u njemu. Zatim upoznavanje Isusa kroz Božju riječ koja nam jača vjeru, vodi nas ka pravom i jedinom putu, nasem Bogu, jer upoznavanjem Isusa otkrivamo Boga. Pretvorba kruha i vina u tijelo i krv Kristovu, što je suština euharistije, otkriva nam Isusovu žrtvu koja je za nas podnesena, za naš put u vječni život.

Fra Zvjezdan nam također ističe Isusovu prisutnost preko svećenika, izgovaranjem riječi "ovo je moje tijelo" i "ovo je moja krv". Kao što se Isus očituje preko svećenika, očituje se i preko zajednice vjernika, živom crkvom. Tu smo svi djeca Bozija, braća i sestre. Euharistija je naša veza s Bogom, ako je osjetimo, ako je dotaknemo vjerom, ako hodimo s Kristom.

Na kraju sv mise župnik vlč Tadija i brat vlč Ilija su darovali fra Zvjezdanu domaću šljivovicu, sliku crkve Srca Marijina, koju je naslikao Blaž Batinić, korpicu u kojoj su bile blagodati iz Tomislavgrada i župnu markicu župe Skopaljska Gracanica.

Klikom na OVAJ LINK možete vidjeti fotografije u našoj galeriji, a klikom OVDJE možete vidjeti fotografije na Facebook stranici od "Foto Video Boro".

zupa-skopaljska-gračanica.com