FOTO Proslava 107. godišnjice od utemeljenja župe Skopaljska Gračanica

27606096 10210168494198764 1784821824 o31. siječnja 2018., na proslavi 107. godišnjice utemeljenja Župe Srca Marijina Skopaljska Gračanica  i  dvadesete godišnjice povratka u župu okupio se veliki broj vjernika, a svečano euharistijsko slavlje predvodio je apostolski nuncij u BiH msgr. Luigi Pezzuto, nadbiskup. Župu je posjetio te sudjelovao na proslavi i visoki predstavnik u BiH gosp. Valentin Inzko.

Župnik vlč. Tadija Ivoš na samome početku zahvalio je svim političkim predstavnicima koji su se odazvali na poziv i bili dio slavlja među kojima je bio Predsjednik Federacije BiH gosp. Marinko Čavara, veleposlanik RH u BiH gosp. Ivan Del Vechio, te gđa. Miljana Glamuzina,  glavni tajnik HDZ-a BiH . Župnik je poslao poruku zahvale Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH, Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje RH: „Hvala što ste podržali da ova crkva i župna zajednica, koja je u ratu bila simbol stradanja, postane danas simbol opstanka.“, te je poručio prisutnim predstavnicima vlasti: “Vaša današnja prisutnost će nam jamčiti i biti podrška da dolaze bolji i svjetliji dani za Hrvate katolike ove župne zajednice i Skopaljske doline.“

Obnova župne crkve je započeta krajem studenoga prošle godine, započeto je kompletno unutarnje renoviranje i uređenje koje je uspješno dovršeno.U novoobnovljenoj crkvi okupilo se mnoštvo i učinilo da ovaj dan postane poseban za cijelu zajednicu, kako je istaknuo apostolski nuncij, posebno mu je drago vidjeti najmlađe jer su oni budućnost zajednice. Pozvao je sve političke dužnosnike da utječu na najveći problem, a to je odlazak mladih.

Župu je 1911. godine utemeljio tadašnji vrhbosanski nadbiskup dr. Josip Stadler. Tada je župa bila posvećena svetom Jeronima. Tijekom povijesti stavljena je pod zaštitu Prečistog Srca Marijina. Ovo je povratnička župa što svjedoči i obilježavanje još jedne godišnjice, dvadesete godišnjice povratka u župu. U ratu, odnosno 1993. godine  je crkva nastradala, a 1997. je miniran toranj što je također načinilo veliku štetu.

Obnovu crkve su pomogli Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, te ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje RH. Svoj doprinos dao je i Presjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović. Veliki doprinos dali su sami vjernici koji su svojim darovima te ustrajnim radom pomogli da crkva bude obnovljena. (MARIJANA KUSTURA)

Fotografije FOTO VIDEO BORO

Fotografije pogledajte OVDJE