FOTO Fra Ivo Pavić predvodio duhovnu obnovu u župi Skopaljska Gračanica

FVB 1774Fra Ivo Pavić, bosanski franjevac i teolog, nakon tri godine ponovno je došao u župu Skopaljska Gračanica kod Uskoplja. Župnik je župe Šurkovac u BiH koja je zahvaljujući njegovom propovjedanju Evanđelja, postala popularno vjersko središte. Dvodnevna duhovna obnova, koju je vodio ovaj karizmatik, okupila je 23. i 24. listopada oko tisuću vjernika iz različitih krajeva. Župnik velečasni Tadija Ivoš istaknuo je zahvalnost što je fra Ivo, koji je obišao mnoge krajeva svijeta, posjetio i ovu malu župu. Crkva na uzvišenju pored magistralnog puta svjetlo je mještanima kao i mnogim putnicima koji prolaze ovim putem, poručio je župik te dodao: “Ako se čovjek svojim egoizmom odražava u društvu, onda sebe postavlja u središte interesa, a kršćanin mora shvaćati svoj život kao služenje za dobrobit drugoga.“

Svjetla crkve tjerala su tamu nad Uskopljem, pjesmom i molitvom okupljeno mnoštvo dva je dana dolazilo slaviti Boga, potražiti duhovno i fizičko ozdravljenje.  Dodir sa ovim krajem, fra Ivo Pavić je imao kada je bio župni vikar u Uskoplju, zato je rekao kako mu je posebno drago doći te da vjernici imaju vjeru koju treba zapaliti. Tema ove duhovne obnove bila je „Isus spašava“, te je stoga pozvao sve prisutne da otvore srca kako bi ih Isus mogao ozdraviti jer tko pobjedi na duhovnoj razini pobjedit će i na svim drugim razinama. Fra Ivo Pavić je izjavio za Večernji list kako je u ovom mjestu zatekao Božju prisutnost, ali i čežnju ljudi, potrebno je susreti Isusa i on će se pobrinuti za nas i u Uskoplju. Osvrnuo  se i na problem raseljavanja te poručio da onaj tko nije susreo Isusa, ne smije nigdje, izgubit će se u svijetu.  Na samom koncu poslao je poruku svim čitateljima:“Duhovne obnove nam mogu pomoći da ostanemo, Isus je živ, ne treba bježati.“  Za mlade je poručio da ukoliko su spoznali Isusa, oni su slobodni jer Isus će se uvijek za njih brinuti.

Fra Ivo Pavić rođen je 1965. u Bosanskoj Posavini, , 1997. je zaređen za svećenika. Bio je župni vikar u nekoliko župa u BiH,zatim se nalazio u Rimu na doktorskom studiju, a od 2009. godine je župnik u Šurkovcu. Doktorirao je na temu „Molitvom do zdravlja“ na talijanskom jeziku koja je poslije prevedena na hrvatski. Iza sebe ima tri knjige, mnoštvo snimljenih seminara te objavljuje članke u vjerskim časopisima.  Poručio je kako svećenici trebaju davati vjernicima živoga Isusa, istaknuvši kako njemu ne treba hvala jer svećenicima pripada rad, a Bogu slava. (MARIJANA KUSTURA)

Slike pogledajte OVDJE