Foto PATRON ŽUPE BISTRICA

20171001 120340U  Bistrici kod Uskoplja obilježen je patron župe svete Male Terezije od Djeteta Isusa.  Misno slavlje na dan patrona župe, kao i misu uočnicu predvodio je mons.dr. Ratko Perić koji je ovih dana boravio u Skopaljskoj dolini. Svećenici, koncelebranti točnije njih jedanaest  na čelu sa bugojanskim dekanom, uveličali su slavlje u ovoj zajednici. Veliki broj okupljenih vjernika potvrdio je kako ovo mjesto, unatoč  velikim ratnim stradanjima, još uvijek živi. Župnik župe Bistrica vlč. Mato Križanac pozdravio je sve hodočasnike i štovatelje svete Male Terezije iz Uskopaljskog kraja, ali i šire, te sve one koji su putem radija mogli pratiti prijenos uživo. Župnik je pozvao sve dA se mole za jedinstvo ranjenih obitelji. Sam biskup uputio je poseban pozdrav vjernicima koji su bili prognani iz svoga kraja, a došli su u svoje mjesto slaviti blagdan zaštitnice ove zajednice. Mnogobrojni vjernici slavili su mise trodnevnice, a na njen spomendan stotine štovatelja preplavili su crkveno dvorište.

Na misi uočnici u procesiji oko župne crkve, posebna slika  vjernika koji pjevaju svojoj zaštitnici noseći u rukama  bukete ruža.

U propovijedi biskup Ratko Perić ispričao je obiteljske priče pojedinih svetaca,istaknuvši kako su to bile mnogobrojne, skromne obitelji  koje su na kraju rodile duhovnim zvanjima. U nekim obiteljima bilo je nekoliko svečenika i časnih sestara, dok danas imamo problem nedostatka bogoslova. Posebno se osvrnuo na sv. Malu Tereziju koja je deveto dijete u obitelji, kao mala ostala je bez majke, te se u svojoj ranoj madosti odazvala na duhovni poziv. Nikada nije posjetila misijske zemlje, a proglašena je zaštitnicom misija, ona je molila i radila. Njeni roditelji su također proglašeni svetima, oni su, kako je naveo biskup podržavali svoju djecu. Poručio je svim roditeljima da ne priječe djecu ako imaju duhovna zvanja, nego ih treba potaknuti da slijede svoj poziv jer kako kaže:“ Isus zove od trenutka začeća u duhovna zvanja.“ Svoju propovijed biskup je završio pozivom na molitvu za duhovna zvanja, da sv. Terezija svojom „kišom ruža“ obaspe milošću sve Hrvate, da ih Bog pozove u redovnike. Sliku slavlja u ovoj povratničkoj župi krasile su narodne nošnje u kojima župljanke već godinama dolaze na proslavu patrona, prenijele su i mladima tradiciju i poučile ih da čuvaju svoje običaj. MARIJANA KUSTURA

Fotografije pogledajte OVDJE