Foto PROSLAVA SVETOG JERONIMA U ŽUPI SKOPALJSKA GRAČANICA

FVB 1169Na blagdan sv. Jeronima  monsinjor Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski , predvodio je svetu misu u  župi Srca Marijina Skopaljska Gračanica u Uskoplju, gdje je sv. Jeronim drugotni patron župe. Župa Skopaljska Gračanica je utemeljena  1911. godine i tako slavi 106 godina postojanja. Prva  župna crkva je izgrađena godinu dana kasnije i bila je posvećena svetom Jeronimu. Današnja župna crkva posvećena Srcu Marijinu sagrađena je i posvećena 1969. godine.

Župnik Tadija Ivoš je na samom početku pozdravio  mnogobrojne prisutne vjernike ovoga kraja te vijenac svečenika koji  su uz mons. Ratka Perića nazočili svečanom misnom slavlju. Njih devetnaest okupljeni oko oltara uveličali su ovo slavlje.  Kako je sam župnik naveo, svečenici dolaze iz različitih krajeva, od Australije do Sarajeva, a među njima je bio i vlč. Željko Marić,rektor Nadbiskupskog sjemeništa „Petar Barbarić“ iz Travnika. U propovijedi je biskup naglasio traganje za blagom koje traje cijelu povijest. Vojskovođe, radnici svi su uvijek tragali za blagom, mukotrpan rad, vrijeme, snalažljivost bili su svima potrebni kako bi došli do željenog blaga. Poduzimali su sve kako bi ga dobili. Kraljevstvo nebesko je kao skriveno blago, čovjek ga pronađe radeći. Biskup je naveo da sve zemaljsko i nebesko blago je u sv. Pismu, radeći se nađe blago, iz rada dolazi radost.  Sami sv.Jeronim bio je zaljubljenik u Cicerona, nadaren, inteligentan i poznavao je latinske klasike. Kada se obratio, od svečenika je dobio Bibliju koju je počeo proučavati.  Postao je prevoditelj Biblije na latinski jezik te shvatio da tko ne zna sv. Pismo, ne zna za Krista, a tko ne zna Krista ne zna ništa. Crkveni naučitelj je naslov koji krasi sv. Jeronima jer je u velikoj mjeri pridonio teologiji i učenju, a posebno se istaknuo na području Biblije. Uz to je crkveni otac, teolog, filozof i jezikoslovac.

S velikim žarom sam biskup je okupljenima približio život ovoga sveca te poručio: „ Kraljevstvo nebesko je blago za kojim treba tragati.“ Pozvao je na molitvu za nova duhovna zvanja, izražavajući i zabrinutost što nedostaje bogoslova. Studiranjem se opredjeljuje za zvanje koje treba raditi radi ljudi,a ne radi sebe naglašavajući kako svečenici imaju posebnu ulogu za ljude,  liječnici liječe tijelo,a svečenici trebaju brinuti za njihovo duhovno zdravlje.  Na samome kraju propovijedi mons. Ratko Perić je rekao kako je s dragošću primio vijest da ova župa ima prvašiće koji su pozitivna slika Hrvata. Sve se češće susrećemo sa negativnim vijestima o sve manjem broju učenika, zatvaranje škola zbog odlaska Hrvata sa ovih područja, pa pozitivan broj prvašića iz ove mjesne zajednice je prava radost.

Župnik vlč. Tadija Ivoš od srca je zahvalio biskupu što je posjetio ovu župu i uveličao ovo slavlje te mu čestitao  25. obljetnicu obnašanja biskupske službe i zaželio da dočeka zlatni jubilej biskupstva. Posebnu zahvalu iskazao je i svim prisutnim vjernicima te mnogobrojnim svečenicima koji su se okupili na Humcu, u Uskoplju. MARIJANA KUSTURA

Fotografije pogledajte OVDJE