FOTO Proslava patrona i duhovna obnova u župi Srca Marijina Skopaljska Gračanica

FVB 2020U nedjelju 25. lipnja 2017. godine župa Srca Marijina Skopaljska Gračanica proslavila je svoj patron, svetkovinu Srca Marijina. Ova svetkovina se inače slavi subotom nakon druge nedjelja poslije svetkovine Duhova, dan nakon svetkovine Presvetog Srca Isusova. Kako se ove godine u subotu 24. lipnja slavila svetkovina Rođenja svetog Ivana Krstitelja župa Skopaljska Gračanica u nedjelju 25. lipnja vanjskom proslavom proslavila je svoj patron.

Proslavi patrona prethodila je trodnevna duhovna obnova za župljane, ali i za sve vjernike koji su kroz tri dana dolazili kako bi se duhovno obnovili i pripravili za sam patron. Duhovnu obnovu predvodio je mons. Milivoj Balobanić, svećenik zadarske nadbiskupije u mirovini. Mons. Balobanić prva dva dana duhovne obnove održao je prigodna razmatranja s početkom u 18.00 sati. Nakon razmatranja slavljena je Sveta misa. Prvu večer trodnevnice tema razmatranja bila je „utjecaj sotone na današnjeg čovjeka; gdje su problemi današnjeg čovjeka?“ Tema razmatranja druge večeri bila je „Isus Krist veliki osloboditelj“. Treće večeri Misa je započela u 18.00 sati. Ova misa slavljena je za izlječenje obiteljskog stabla. Nakon Svete mise uslijedilo je Euharistijsko klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Kroz sva tri dana vjernici su imali priliku za Sakrament Pomirenja.

Svetu misu na ovogodišnjoj proslavi patrona u 11.00 sati, u koncelebraciji s 16 svećenika, predvodio je mons. Juraj Batelja, kanonik kaptola Zagrebačke Nadbiskupije i postulator kauze za proglašenje svetim blaženog kardinala Alojzija Stepinca, nadbiskupa zagrebačkog. Na početku Svete mise na kojoj se okupio veliki broj vjernika sve prisutne pozdravio je domaćin vlč. Tadija Ivoš, župnik župe. „Velika je radost što smo se okupili u ovolikom broju“, kazao je vlč. Tadija.

U svojoj prigodnoj propovijedi mons. Batelja rekao je da ne smijemo zaboraviti svoje pretke koji su iz ljubavi prema Bogu i svojoj rodnoj grudi živjeli s brojnom djecom. „Ponajprije, rađali su djecu za slavu neba. Snaga vjere za njih proizlazila je iz male bijele hostije. Sveta nedjelja za njih je bila najsvetija. To je nešto čega se kršćanin ne može i ne smije odreći“, rekao je mons. Batelja.

Mons. Batelja ostao je zadivljen poviješću ove župe koja je nekad imala četrnaest grabalja. Danas ima dvanaest. Kazao je kako su grobovi naših pokojnika svjedoci da je vjera na ovom području bila itekako bogata. Mi to moramo nastaviti po Božjem blagoslovu i pod zaštitom Blažene Djevice Marije.  

Propovjednik se prisjetio i progonstava koja su pratile vjernike. Na poseban način blaženi alojzije Stepinac je izvrstan primjer vjere u patnjama i progonstvu. Potaknuo je vjernike da svetkovanje svetkovine Srca Marijina potiče da u nama ne iskrivljujemo sliku o Bogu.  

Na kraju Svete mise župnik je zahvalio predvoditelju i svim vjernicima na sudjelovanju u proslavi patrona. Također je zahvalio mons. Balobaniću na predvođenju plodne trodnevne duhovne obnove. Na poseban način župnik se zahvalio ministrici kulture FBiH gđi. Zori Dujmović i gospodinu Milanu Raštegorcu Komi, načelniku Kupresa. Liturgijsko pjevanje sve tri večeri i na sam patron animirao je župni zbor.

Kako je mons. Batelja postulator kauze za proglašenje svetim blaženoga Alojzija Stepinca, ponio je sa sobom relikvijar blaženika, tako da su vjernici uoči proslave patrona imali priliku častiti relikvije blaženoga Alojzija Stepinca. Na kraju Mise uoči samoga patrona mons. Batelja je, povezavši Bosnu s blaženim Alojzijem, ispričao jedan događaj koji se dogodio kada je jednom prilikom tada kao nadbiskup zagrebački blaženi Alojzije prolazio bosanskim krajevima sa svojom pratnjom. Tom prilikom blaženi Alojzije je sreo jednoga pastira koji je čuvao svoja stada. Želio je pozdraviti toga pastira. Nadbiskupova pratnja tada je pastiru rekla kako pred njim stoji nadbiskup zagrebački, a pastir je od nadbiskupa zatražio „duvana“. Kako nadbiskup nije bio pušač nije imao sa sobom duhana, tu situaciju je spasio vozač blaženoga nadbiskupa koji je imao sa sobom cigarete. Kada je blaženi Alojzije dao pastiru duhan i uz duhan jedan novčani poklon, pastir se poklonio i poljubio ruku nadbiskupu. Kako svjedoči mons. Batelja o ovom događaju postoji i fotografija kao dokaz.

Fotografije FOTO VIDEO BORO

Fotografije trodnevne duhovne obnove pogledajte OVDJE

Fotografije patrona pogledajte OVDJE