FOTO Krizma u župi Skopaljska Gračanica

FVB 7255U župi Srca Marijina Skopaljska Gračanica, sakrament Svete potvrde, na svetkovinu Spasova, 25. svibnja 2017, primilo je deset mladića i djevojaka. Kao i prijašnjih godina, krizmanici su bili obučeni u narodne nošnje. Potvrdu za vrijeme Svete mise u 11.00 sati, podijelio je Papinski nuncij u BiH msgr. Luigi Pezzuto. Prije Svete mise Nuncij je kratko razgovarao s ovogodišnjim krizmanicima.

Prigodnim riječima Nuncija je pozdravio župnik vlč. Tadija Ivoš, koji je u svome pozdravu zahvalio Nunciju na dolasku i poželio mu dobrodošlicu. Župnik je kazao kako je prva krizma u ovoj župi, prema maticama, bila upravo prije 100 godina, kada je bilo 206 krizmanika. Tada je krizmatelj je bio Ivana evanđelista Šarić, tadašnji nadbiskup vrhbosanski. Kroz 100 godina u ovoj župi, u 25 krizmi krizmano je 3.488 krizmanika. Samo zadnjih pet godina je krizmano 127 krizmanika. „I ovogodišnjih deset krizmanika ohrabrenje je i nada za budućnost i opstanak ovoga dijela Središnje Bosne i Skopaljske doline“, kazao je župnik Tadija.

Župnik je također pozdravio krizmanike, njihove roditelje, kumove, rodbinu i svu župnu zajednicu. Na osobit način i s posebnim oduševljenjem pozdravio je ministricu kulture i sporta u vladi Federacije BiH gospođu Zoru Dujmović, koja je svojim nazočnošću počastila ovo slavlje i dala veliko ohrabrenje svojim dolaskom. Na početku Svete mise, u ime krizmanika, Nuncija je pozdravio krizmanik Petar Kolak.

Nuncij je u nadahnutoj propovijedi ohrabrio krizmanike kazavši da je u središtu duhovnog života Duh Sveti. „Na krštenju smo primili Duha Svetog koji je poštivao našu volju. Svetom krizmom postajemo odrasli članovi. Od troga trenutka naša sposobnost je puno veća i jača. Duh Sveti je onaj koji nas zove imenom. On nas potiče na ono što je dobro. Slušati Duha Svetog znači izbjeći probleme koje susrećemo. On nas vodi putem dobra ako ga slušamo. Pitamo se otkud toliko zla u svijetu. Odgovor je: ne slušamo Duha Svetog koji nam želi dobro. Vi mladi koji danas primate Duha Svetog, otvorite se Njemu, a mi koji smo davno primili Svetu krizmu, poslušni budimo ako želimo pomoći ovim Krizmanicima“, istaknuo između ostalog Nuncij Pezzuto.

Na kraju Svete mise župnik je izrazio zahvalnost Nunciju, čestitke krizmanicima i roditeljima. „Važno je da se nije ugasila baklja vjere u župi Skopaljska Gračanica. Vi još uvijek svjedočite kršćansku i hrvatsku prisutnost u ovome djelu Skopaljske doline i Središnje Bosne“, istaknuo je župnik.

Na kraju je Nuncij krizmanicima podijelio darove, krunicu pape Franje i uspomenu u znak sjećanja na Krizmu. Ovogodišnji krizmanici su: Dragan Batinić, Antonijo Bilić, Marta Bilić, Dominko Brnada, Martina Buljan, Toni Debeljak, Mario Franjić, Daria Glavaš, Petar Kolak i Marica Šapina.  

Fotografije FOTO VIDEO BORO

Fotografije pogledajte OVDJE