FOTO Prva Pričest u župi Skopaljska Gračanica

FVB 1181Na bijelu nedjelju - nedjelju Božanskog milosrđa u župi Srca Marijina u Skopaljskoj Gračanici 12 prvopričesnika pristupilo je oltaru Gospodnjem. Svetu misu predvodio je župnik vlč. Tadija Ivoš uz koncelebraciju vlč. Ilije Ivoša i don Tome Mlakića. Na početku Mise prvopričesnici Josip Brnada i Ivan Žulj su recitacijom pozdravili svoje roditelje i sve vjernike.

Župnik, vlč. Tadija također je uputio iskrenu dobrodošlicu prvopričesnicima, njihovim roditeljima, rodbini i župnoj zajednici. U Svetoj misi prvopričesnici su aktivno sudjelovali uz recitacije, misna čitanja,  prinose darova.  Mali dječji zbor svojim je pjevanjem uzveličao ovo slavlje.

U propovjedi za ovu priliku župnik je naglasio kako roditelji uz sav trud i žrtvu koju su uložili u svoju djecu trebaju biti sretni što su svoju djecu doveli do oltara Gospodnjeg i da to treba biti velika radost za njih. Župnik je ovom prilikom zahvalio roditeljima što su ostali živjeti u ovoj župi koja je prije 20 godina bila potpuno uništena.

„Velika je nada naše župe to što danas pred nama stoji 12 prvopričesnika. Zadnjih 19 godina imamo Prve Pričesti ovoj župi što je znak da se baklja vjere, svjetlo Uskrslog Krista u ovoj župi nije ugasilo zahvaljujući vama dragi roditelji.  Vi ste prihvatili dar života, vi ste danas uzveličali ovo slavlje i dali dostojanstvo ovoj župi koja ima prekrasnu crkvu koja je simbol Kristove nazočnosti u ovoj župi i cijeloj Skopaljskoj dolini. Još je važnija vaša i prisutnost svih vjernika u ovoj crkvi i župnoj zajednici“ naglasio je vlč. Tadija.

Inače roditelji prvopričesnika redovito sudjeluju u životu župne ove župne zajednice, redovito sudjeluju  na nedjeljnim Svetim misama ali i aktivno sudjeliju u izgradnje crkvenih zdanja. Župnik ih je pozvao da budu svojoj djeci poput uskrsne svijeće svjetlo i putokaz u njihovu životu.  

„Dragi prvopričesnici danas svi gledaju u Vas puni radosti i poštovanja. To je vaš veliki dan. Vi stojite danas u središtu ove svečanosti, ovaj dan pripada vama. Svi mi se radujemo s vama: vjeroučitelji, roditelji, rođaci i cijela župna zajednica. Dopustite sada da Isus bude gost u vašem srcu. Tako ćemo u svojoj svakodnevnici, po vjeri i ljubavi, po nadi i radosti, moći pokazati drugima što je Isus htio donijeti svijetu“, riječi su koje je župnik uputio prvopričesnicima.  

Na kraju Svete mise prvopričesnici su dobili prigodne darove: uspomenu na prvu pričest, svijeću, molitvenik i krunicu na čijoj je kutijici istaknuta uspomena o Prvoj Pričesti u župi Srca Marijina - Skopaljska Gračanica.

Ovogodišnji Prvopričesnici su: Antonio Batinić, Petra Batinić, Barbara Buljan, Antonio Brnada, Josip Brnada, Ante Boškić, Antonio Delač, Josip Glavaš, Zorica Grabovac, Klaudija Jurić, Ivan Žulj, Anica Žutić.

Fotografije FOTO VIDEO BORO

Fotografije pogledajte OVDJE