FOTO Župa Skopaljska Gračanica proslavila 106 godina od osnutka župe

FVB 8163U utorak, 31. siječnja 2017. godine, župa Srca Marijina Skopaljska Gračanica proslavila je 106. obljetnicu osnutka župe koju je upravo prije 106 godina ustanovio Sluga Božji dr. Josip Stadler, prvi vrhbosanski nadbiskup. Inače, prema svjedočenju povjesničara gosp. Ante Škegre, profesora povijesti na Povijesnom Institutu u Zagrebu, mjesto Skopaljska Gračanica, između Bugojna i Gornjeg Vakufa Uskoplja, prvi put se spominje 03. siječnja 1386. godine.

Svetu misu u 17.00 sati predslavio je apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto, uz koncelebraciju nekoliko svećenika. Prije Svete mise, župnik vlč. Tadija Ivoš, pozdravio je nuncija Pezzuta, svećenike, župljane kao i delegacije koji su svojim dolaskom uzveličali ovo veliko slavlje za ovu župnu zajednicu. Župnik je naglasio kako će ovaj posjet izaslanika pape Franje povodom 106 godina od osnutka župe, ostati uklesan u povijesti i srcu same župe.

"Na današnji dan prije 106 godina nadbiskup dr. Josip Stadler utemeljio je našu župu. Danas kao župna zajednica želimo zahvaliti Bogu za sve darove i za sve milosti kojima je On, kao Gospodar povijesti obdario ovu župnu zajednicu", riječi su župnika vlč. Tadije Ivoša. 

Na početku Misnog slavlja nadbiskup Luigi Pezzuto je pozdravio sve nazočne. Poseban pozdrav uputio je župljanima ove župe. Izrazio je svoje zadovoljstvo što je Svetom misom mogao s vjernicima proslaviti ovu svečanost. Na Svetoj misi bio je prisutan veliki broj vjernika ove, ali i susjednih župa.   

Na kraju mise župnik je zahvalio nunciju na njegovu dolasku i podršci ovoj župnoj zajednici. Inače nadbiskup Pezzuto je već nekoliko puta bio u ovom mjestu, ali svaki put ostane očaran ljudima i ljepotama ovoga kraja. Važan je bio ovaj posjet ovoj župi papinog izaslanika u BiH iz više razloga. Naime zadnjih godina vjernici, a posebno mladi ovog kraja zbog nedostatka posla odlaze u zemlje zapadne Europe. Upravo je nadbiskup Pezzuto došao kako bi potaknuo vjernike da se tako lako ne predaju i da se uzdaju u Božju pomoć.

Župnik je također zahvalio i političkim predstavnicima koji su svojim dolaskom uzveličali proslavu 106. godišnjice od osnutka župe. Ove godine na proslavi godišnjice osnutka župe bili su prisutni i hrvatski državni tajnici: gosp. Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, te gosp. Nikola Mažar, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje Republike Hrvatske. Na proslavi su također bili prisutni: gosp. Ivan Del Vechio, veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, gđa. Miljana Glamuzina, v. d. glavnog tajnika HDZ-a BiH, gosp. Mate Rupčić, direktor HP Mostar, gosp. Ivan Sušac, član uprave i izvršni direktor za marketing i razvoj HP Mostar, gosp. Jozo Pavković, glavni urednik Večernjeg Lista BiH, gosp. Dražen Matišić, predsjednik općinskog odbora HDZ-a Uskoplje - Gornji Vakuf, te gosp. Igor Vrljić, predsjedavajući općinskog vijeća općine Bugojno. 

Nakon mise druženje je nastavljeno u župnoj kući. Na završnom govoru kod obiteljskoga stola nadbiskup Pezzuto je potaknuo sve, i Crkvu i institucije, svećenike, dužnosnike i građane da rade zajedno na dobro ovoga naroda i ovoga kraja. 

Fotografije FOTO VIDEO BORO

Fotografije pogledajte OVDJE