FOTO Susjedna župa Bistrica proslavila svoj patron – Svetu Tereziju od Djeteta Isusa

FVB 9419Župa Bistrica kod Uskoplja je 2. listopada proslavila svoju nebesku zaštitnicu sv. Malu Tereziju. Za proslavu župa se pripremala trodnevnico koju su predvodili vlč. Pavo Šekerija, domaći sin i duhovnik u Nadbiskupijskom  sjemeništu „Petar Barbarić“ u Travniku, vlč Ivo Tomić, župnik na Uzdolu i treći dan vlč. Jakov Kajinić, duhovnik Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu.

Na dan proslave sv. Terezije slavljena je bolesnička sv. Misa. Koncelebrirano misno slavlje u 11 sati u koncelebraciji 12 svećenika predvodio je vlč. Jakov Kajinić koji je bio prvi župnik u Bistrici nakon rata. U ratu su župljani bili protjerani, župna kuća i crkva porušena. Na zidu župne kuće je pisalo: „Vama ovdje nema nafake“.

Na početku sv. Mise nazočne svećenike i hodočasnike iz uskopaljskih župa je pozdravio vlč. Mato Križanac, župnik u Bistrici. Vlč Jakov je započeo propovijed:

„Ljubav mi je dala ključ moga zvanja.

Shvatila sam da Crkva ima Srce  i da to Srce gori od ljubavi.

Ljubav obuhvaća sva zvanja.

Ljubav je vječna.

U srcu Crkve bit ću ljubav.“(iz autobiografije svete Terezije od Djeteta Isusa)

 

Nadovezujući se na  ove riječi sv. Terezije propovjednik je naglasio da svatko od nas ima zvanje od Boga darovano. Te je nastavio da je  prvo zvanje koje nam je Bog daobiti čovjek, živjeti na zemlji. Drugo je biti kršćanin. Treće jeljubiti i četvrti jebiti svet – pripadati samo Bogu.

Vlč. Kajinić je emotivno naglasio da je „prije dvadeset godina, ovaj narod, zajedno svojim župnikom (to je bio vlč. Jakov Kajinić, propovjednik), uz Božju pomoć nastojao živjeti svoj poziv.Nije tada bilo lako biti čovjek i kršćanin.Nije tada bilo lako ljubiti i čeznuti za svetošću.I danas smo pozvani na ovoj svetoj uskopaljskoj zemlji svjedočiti katoličku i hrvatsku prisutnost“, te je završio vapajem „neka nam u tome pomogne naša zaštitnica sveta Mala Terezija!“

Na koncu sv. Mise svima je župnik vlč. Mato Križanac zahvalio, posebno župljanima Bistrice koji su na razne načine pomogli proslavu sv. Terezije.

Malo je poznato da vlč. Križanac potiče obradu zemlje koja je nekoć u uskopaljskoj dolili bila obrađena kao cvjetnjak. Tako je župa sv. Terezije u suradnji sa sjemeništem „Petar Barbarić“ iz Travnika uzela u najam prošle godine oko 400 duluma zemlje. Žetva je bila dobra te je bilo oko 40 tona pšenice i ječma, oko 8 tona tikava, 3 tone krumpira. Uskladišteno je oko 3 tisućebala sijena i slame. Prema procjenama očekuje se i dobar urod kukuruza. Župnik Križanac je zahvalio Uskopljacima koji su prepoznali ovaj vrijedni projekt i podržavaju ga. Posebnu zahvalnost župnik Mato je uputio mr. vlč. Željku Mariću, rektoru Nadbiskupijskog sjemeništa u Travniku te kako je vlč. Križanac podcrtao, uza sve svoje obave podupire ovaj projekt.

Pjevanje je animirala s. Irma, kućna poglavarica samostana sestara Kćeri Božje ljubavi u Bistrici. Nakon misnog blagoslova je uslijedio opće veselje. (preč. Ante Meštrović)

Fotografija FOTO VIDEO BORO 

Fotografije pogledajte OVDJE