Poruka kardinala Puljića na početku katehetske i školske 2013/2014. godine

vinkopuljicPrigodom početka nove katehetske i školske godine kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski uputio je poruku svima koji su na izravan ili neizravan način uključeni u odgoj i poučavanje mladih naraštaja. Poruku prenosimo u cijelosti:

"ŽIVJETI DAR VJERE"


Draga braćo i sestre!

Biskupska nakana Apostolata molitve za mjesec rujan, kojim započinje pastoralna i školska 2013/2014. godina, potiče nas i poziva na usrdnu molitvu, Da vjeroučitelji svjesni svoga poslanja, budu svojim učenicima istinski svjedoci evanđelja i pratitelji u življenju dara vjere. Crkva s nadom, povjerenjem i ljubavlju upire svoje oči u vjeroučitelje u školi i župnoj katehezi.Kao pastir ove mjesne Crkve i ja vas pozdravljam, naši dragi vjeroučitelji i vjeroučiteljice, ali se ujedno ovom svojom Porukom obraćam i svima drugima zauzetima poučavanjem i odgojem mladih u vjeri. U prvom redu vama cijenjeni roditelji,koji po naravnom i pozitivnom Božjem zakonu imate pravo i dužnost svoju djecu odgajati, kako vi želite i kako vi vjerujete. Obraćam se našim župnicima i svim župnim suradnicima, poštovanim ravnateljima i ravnateljicama škola i drugih odgojno obrazovnih ustanova, svim prosvjetnim djelatnicima i odgojiteljima koji u svom zvanju ulažete sve svoje sposobnosti i cijeli svoj život za pouku i formaciju mladih generacija. Svakako da se s posebnom pažnjom, ali i određenom zabrinutošću obraćam vama, djeco i mladi, iz svih naših župnih zajednica, škola i vrtića na prostorima Vrhbosanske nadbiskupije. Pozivam vas, s veseljem se uključite u župnu katehezu i druženje u svojim odabranim malim skupinama u župi. U školi s voljom pa i s ponosom izaberite katolički vjeronauk, a ne nekakav alternativni predmet, jer ćete u vjeronaučnoj nastavi svojim zalaganjem i pod vodstvom Duha Svetoga dublje upoznati Svjetlo vjere, taj milosni dar Oca nebeskoga, koji vas i sve nas vodi i spašava po svome ljubljenom Sinu Isusu Kristu. Vjera je, kako kaže papa Franjo:dar Božji i jasno svjetlo u tami ovoga svijeta.Na vjeronauku ćete naučiti i usvojiti uzvišena načela kršćanskog morala, koja   će vas voditi i sačuvati od brojnih pogibelji što danas prijete vama mladima, ometaju i usporavaju vaš životni hod,rast i normalno građansko i vjerničko dozrijevanje.

Dar vjere treba živjeti

Svi smo mi, uglavnom, svjesni važnosti i uzvišenosti svoje odgojno obrazovne uloge, osobito odgoja u vjeri. Ali kako se drama današnjega svijeta sve brže primiče svome vrhuncu i   prijeti,   nemamo vremena za nagađanje što i kako činiti, s kim i odakle započeti, nego bez odgađanja pozivam na suradnju tri temeljne odgojno obrazovne ljudske zajednice: obitelj, župnu zajednicu i školu, da svjesno, savjesno i odgovorno preuzmu zadaću, koja im je povjerena od Boga i od ljudi.

1. Neka svaka obitelj u svoj dom, u svoje „gnijezdo“unese i brižno izgrađuje zdravo kršćansko ozračje, kršćanski pogled na život i svijet te da prihvaćanjem istina vjere, nepromjenjivog  naravnog i pozitivnog Božjeg zakona svakodnevno živeći načela kršćanskog morala, bude Svjetlom vjere i primjerom kakav mlade i danas oduševljava i privlači. Praktično to znači: bez odgađanja i s ponosom postaviti križ na istaknutom i doličnom mjestu u kršćankom domu. Imati na dohvat ruke Bibliju, Katekizam Katoličke crkve, molitvenik, krunicu i katolički tisak. Roditeljska pouka mladih s jasnim upućivanjem o služenju medijima i ponašanju u javnosti. Nedjeljna Misa, zajednička kratka obiteljska molitva i makar skromno obilježavanje obiteljskih kršćanskih slavlja. Danas potičem kršćanske roditelje: unesite u svoju obitelj više kršćanskoga duha. Božjega Duha. Budite veoma zainteresirani i pratite i surađujte sa svojom župnom zajednicom i sa svojom školom.Time će se događati Nova evangelizacija. To je siguran put obiteljskoj sreći i obnovi Crkve i Naroda.

2. Župna zajednica. Svi smo mi svjedoci pojave različitih zajednica u svijetu, ali i u nas,koje se nasrtljivo bore za osvajanje duša. Uspijevaju više gdje je neaktivna i inertna župna zajednica. Rad župne zajednice i posebice župnu katehezu valja preorijentirati. Napustiti prijašnji uhodani globalni modus,a okupljati mlade i odrasle u malim zajednicama, skupinama, živim vjerničkim krugovima, koje će predvoditi župnik ili njegovu suradnici. Uz pouku najveće nastojanje treba biti uključivanje svih skupina u liturgijski život župne zajednice. Tako ovi živi vjernički krugovi, ove male zajednice živeći svoju vjeru unose život i župnu zajednicu čine životvornom. Nužno je da ovakav rad i ovakva župna kateheza  živi i djeluje u povezanosti sa obiteljima i posebice sa vjeroučiteljima, ravnateljima i svim prosvjetnim djelatnicima u školi. Ako su župna kateheza i vjeronauk u školi komplementarni, ako se svjesno i dogovorno nadopunjuju odgoj u vjeri čine cjelovitijim.

3. Škola je treća zajednica nade. Temeljni zadatak Nove evangelizacije je da ide tamo gdje je čovjek. Stoga neka se zauvijek odbaci teza da je škola odijeljen i stran ambijent, jer u njoj žive i djeluju ljudi. Škola je institucija koja odgaja i poučava. Mladi imaju, po naravnom zakonu, pravo na odgoj kakav žele oni i njihovi roditelji. Kršćanskim učenicima i roditeljima škola je dužna osigurati kršćanski odgoj i pouku.
Papa Franjo u svojoj enciklici Lumen fidei – Svjetlo vjere objavljenoj 5.srpnja2013.   analizirajući odnos vjere i istine, dijalog vjere i razuma te čovjekovo traženje Boga i prenošenje vjere u društvu,poručuje i naglašava: vjera nije privatna stvar, nego javna i društvena, jer rađa i formira savjesne i odgovorne članove ljudske zajednice.
Stoga pozivam naše škole, javne i privatne, naše ravnatelje i vjeroučitelje,članove našeg Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika i sve nastavnike i djelatnike: učinite sve da vaše škole odišu kršćanskim duhom i potiču vjeronaučnu nastavu i odgoj u vjeri. Škola će postizati bolje rezultate ukoliko surađuje s obiteljima i župnom zajednicom. Tako će škola živeći dar vjere postati i njegovom prenositeljicom.


Početak u znaku Duha Svetoga

U svrhu zajedničke pripreme svih zauzetih u župnoj katehezi i vjeronauku u školi Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije, za početak školske i pastoralne 2013/2014. godine, organizira redovni i obvezatni godišnji seminar  (XVII. Katehetski dan) u Sarajevu, 31. kolovoza 2013.
Katehetsku nedjelju ove godine slavimo 15. rujna u svim župnim crkvama naše Nadbiskupije.Nakon pročitanog Evanđelja u Misi i Zaziva Duha Svetoga, neka se pročita ova prigodna Poruka. Neka se pročita i na svim drugim misnim slavljima župne zajednice.

Zajedno sa svima vama molim Duha Svetoga za njegova nadahnuća u svakoj vašoj riječi i poučavanju, za njegove darove i vodstvo u vašem planiranju i pothvatu i posebice za milost i pomoć da mognete ustrajno živjeti dar svoje vjere. U tom istome  Duhu, po zagovoru Marije Majke Crkve na sve vas zazivam Božji blagoslov.


Vinko kardinal Puljić,
Nadbiskup vrhbosanski

Mons. Petar Jukić,
pročelnik